Satul CHECHIS,apartine com BALAN,de care se afla la 2 km.distanta in SUD. La NORD se invecineaza cu GALGAUL ALMASULUI;la EST,cu hotarul loc.GARBOU;iar la VEST,cu hotar.localitatilor:BORZA si LUPOAIA. -Prima mentiune,despre sat.CHECHIS,o avem din an.1350.(vezi M.VITEAZUL si SALAJUL,-ZALAU 1976,pag.390),iar prima mentiune despre existenta unei BISERICI(locas de cult),o avem de prin anul 1797 (vezi si SCHITA MONOGRAFICA A JUD. SALAJ,de Dimitrie Stoica si I.P. Lazar,pag 490). Dar trebie facuta precizarea, ca in SEMATISMUL de la Blaj-1900,se mentioneaza faptul ca pe timpul CONSCRIPTIEI EPISCOP.KLEIN,
Chechisul,numara150 suflete si avea o Biserica si Casa paroniala,iar averea consta din 3 iugare pamant=loc arator,preot fiind POPA IOAN,neunit,respectiv 0rtodox. Potrivit acestei afirmatii,se pare ca aceasta ar fi BISERICA de la:”Fata Manastirii”-la cca 2-3 km.de sat(la est),ca de aceea i se si spune locului:FATA MANASTIRII ,iar oamenii locului,isi amintesc ca aceasta manastire,ar fi fost distrusa,in urma unei”porunci”;ori aceasta poruca,nu putea fi alta,decat cea data de imparateasa MARIA TEREZA,cand armata generalului BUCOV,intrand in ARDEAL, a distrus peste 300 biserici si manastiri. Odata cu ridicarea a unei biserici greco-catolice=1797,CHECHISUL a devenit centru protopopesc…Biserica era constriuta din lemn de stejar,fiind amplasata pe un deal… (locol numit:”PODURI”) si avand hramul “Buna-Vestire”. In anul 1899,biserica a fost stramutata din locul amintit,in centrul satului,unde dainuie pana astazi. Datorita deselor schimbari suferite de-alungul timpului,ea nu a mai intrat in circuitul “monumentelor istorice”.Cartile vechi de cult,scrise in “cirilica” se afla la complexul muzeal ,al Epicopiei Salajului. -ALTE OBIECTE DE VALOARE DIN BISERICA VECHE : – 2 Icoane pe sticla:=una reprezentand pe SF. NICOLAE,sec. XVIII-lea; alta,reprezentand pe ARHANGHELUL MIHAIL-sec al XVIII-LEA; -2 Icoane pe lemn(cele de pe iconostas),= in dreapta MANTUITORUL IISUS HRISTOS;in stanga MAICA DOMNULUI; -Pt. vechimea lor si usile IMPARATESTI si cele DIACONESTI pot fi cosiderate de valoare. -Masa SF.Altar – An.1865.
—————————————SIRUL PREOTILOR PAROHI————————————————-
Primul preot cunoscut al CHECHISULUI ,este POPA IOAN-(neunit ,ortodox). Acestuia i-a urmat DEMETRIE,dupa moartea acestuia, de la 1824-1839=VASILE POP. Pe la 1839 apare ca preot LAURENTIU MUNTEANU,pana in 1847;pe la1848 e amintit IOAN SELESI, pana in 1867(in timpul sau ,se construieste casa parohiala=1850. De la 1867,preot este IOAN POP,care activeaza pana in 1899, cand Biserica ,este stramutata in centrul satului.Lui ii urmeaza pr.DEMETRIU MURESAN(1899),sub care se definitiveaza lucrarile Bisericii,activeaza pana in anul 1951,cand vine ca preot fiul sau:CORNELIU MURESAN,pana in 1963.Din 1963-1968 -pr. GEORGEA IOAN(din BALAN),in tipmul cariua se acopere biserica cu tabla galvanizata.(martie 1965 ). Din i968-1979 ,functioneaza ca preot IONECU MARIN. -In 1979 pe sema Parohiei CHECHIS este numit pr.RODINA IOAN ,care dupa revolutie ,mai precis in 1991,impreuna cu satenii si mai ales cu CONSILIUL BISERICII in frunte cu Epitropul LUNGU GHEORGHE,pun bazele constructiei unei noi BISERICI,care in 31 aug.2003, va fi tarnosita(sfintita),de catre EP.P.FLOREA SALAJEANUL.Din 2003 VECHEA BISERICA nu mai este functionabila,slujbele tinandu-se in cea noua ,unde preotul IOAN RODINA(Ctitor al ac sf, LOCAS ),slujeste pana la finea anului 2010.
Sursa EU NEVREDNICUL PREOT IOAN RODINA