Skip to content Skip to footer

Grădina Zmeilor

Grădina Zmeilor este o rezervație naturală protejată geologică și peisagistică de aproximativ cinci hectare, unică în lume și impresionantă prin complexitatea aspectului și formei acestor roci.

Grădina Zmeilor ​​este situată în apropiere de satul Gâlgăul Almaşului din judeţul Sălaj, parte a Podişului Someşan, la doar 10 km de oraşul Jibou.

Rezervația naturală este situată în est-centrul județului Sălaj, la 10 km. Orașul Jibou este situat în Bazinul Almașului, la vest de satul Gâlgău Almașului, lângă drumul național DN1H care face legătura între orașele Zalau și Jibou.

Grădina Zmeilor este o rezervaţie naturală protejată, de specie geologic și peisagistic, ce se difuza pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, este unică în lume şi impresionează prin aspectul şi complexitatea formelor acestor stânci.

Situată în apropierea de satul Gâlgăul Almaşului, rezervaţia constituie un amplu caz de prăbuşire și roadere destructivă, dezvoltat în aşa numitagresie de Sânmihaiu.

Aceasta este o gresie si o roca slab  cimentată, având intercalaţii de pietrişuri şi conglomerate. Formaţiunile de aici au luat naştere prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii din masivul care constituie dealul Închieturi (376 m) şi alunecarea lor pe argilele viniţii  la bază.

În ansamblu, formaţiunile pietroase formează o îngrămădire haotică ciudată, extragere cu atât mai frumoasă şi mai interesantă, ce se difuza pe circa cinci hectare. Zona a fost  numită, într-o perioadă, Cheturi, probabil o informație la dealul din care s-au desprins.

Ansamblu neregulat de stânci ușă glisantă = numele de: “Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul”, cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase), dispuse la fundamenta dealului „Dumbrava”, formate prin acțiunea aerului (îngheț-dezgheț, vânt, temperatură), si a  apei (spălare, șiroire) și  proceselor gravitaționale (prăbușiri, surpări).

Într-o singură zi se poate vizita atât Grădina Botanică din Jibou, cât şi Rezervaţia Naturală Grădina Zmeilor. Sau  Poiana cu narcise de la Racâș-Hida şi Castrul Roman Porollisum, aflat cam la 15 kilometri de Zalău, în satul Moigrad Porolissum, din comuna  Mirsid, judetul  Salaj.

Cele mai spectaculoase stânci sunt denumite Zmeul și Zmeoaica și de pe terasa de deasupra lor, se pot vedea toate stâncile. Aici pe langa stanci sunt multe de vazut, iar circuitul poate dura pana la 3 ore.

Locul este vizitat de turisti si chiar daca nu este lume multa, tot mai vin oameni din tara si strainatate.

Drumul este accesibil si chiar daca unii arunca mizeria pe langa cos, dimineata se face curatenie, iar zona este foarte ingrijita cu locuri de parcare.

1 Comment

  • By Alisha Williams
    Posted August 13, 2019 at 2:47 pm
    Reply

    Looks nice – I have heard many positive things about this one!

Leave a comment

Chechis  © 2024. All Rights Reserved.