Chechis

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Prima mențiune despre un lăcaș de cult este în anul 1350 despre mănăstirea în care " sta un sihastru " , așezata pe locul numit FATA MĂNĂSTIRI  pe Valea Gabroului , ale care-i ruine  s-au păstrat pana târziu și despre care oameni locului știau ca a fost distrusa " din porunca " - probabil acțiunea generalului Bukov din martie 1761 , la ordinul Mariei Teresa .

 - prima biserica din lemn de care se știe a fost  , probabil , in secolul  XVI pe Poduri
 - la 1700 este menționat popa Lup cu diacul Rus Grigoraș

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

 

 

Date certe despre existența unei forme organizate de învățământ în satul Chechiș nu avem până în anul 1875 , când SEMANTISMUL DE LA BLAJ  ,  menționează o școală confesională edificată de săteni între ani 1873 - 1875 . Este sigur că și înainte de această dată se învață  carte în Chechiș .
  - în 1700 , popa LUP , împreună cu diacul Rus Grigoraș  , transcriau Liturgierul dar și  " cântece poesii  , popporale " și " corinde " constituind un adevărat "scriptorium" și de la care a rămas și un  "Miscelaneu " - culegere de poezii și cântece populare , păstrat în arhivele Academiei Române de la Cluj .

 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Biserica de lemn din Bălan Josani, dedicată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril se află în partea de jos a satului Bălan, județul Sălaj. Aceasta este una dintre cele mai frumoase și mai valoroase biserici de lemn din Sălaj, atribuită meșterului de biserici itinerant Popa Toader. Ea este datată prin inscripție din 1695 și pictată, conform pisaniei, la cumpăna secolului 18 cu 19.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

 

Când mă uit spre satul meu, îmi văd copilăriaca într-o oglindă. Pe toate ulițele, pe toate câmpiile și pe toate dealurile lui aleargă ea, zveltă și neastâmpărată.Iar el, ca un bunic sfătos, îi spune-n fiecare seară poveștile băștinașilor, îi îndulcește simțurile cu miros de liliac și îi veghează noapte de noapte somnul.Pe stâncile seculare care au ținut piept atâtor vremuri de răstriște, stă satul meu frumos și drag. Stă mândru în zile de sărbătoare, când se prind flăcăii și fetele-n joc, iar în zi de muncă, clocotește de oameni ce aleargă în toate părțile. Care pleacă la câmp să cosească, care pleacă să prășească via, care zidește o casă, care văruiește pereții. Aici viața pulsează alert.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Satul CHECHIS,apartine com BALAN,de care se afla la 2 km.distanta in SUD. La NORD se invecineaza cu GALGAUL ALMASULUI;la EST,cu hotarul loc.GARBOU;iar la VEST,cu hotar.localitatilor:BORZA si LUPOAIA. -Prima mentiune,despre sat.CHECHIS,o avem din an.1350.(vezi M.VITEAZUL si SALAJUL,-ZALAU 1976,pag.390),iar prima mentiune despre existenta unei BISERICI(locas de cult),o avem de prin anul 1797 (vezi si SCHITA MONOGRAFICA A JUD. SALAJ,de Dimitrie Stoica si I.P. Lazar,pag 490). Dar trebie facuta precizarea, ca in SEMATISMUL de la Blaj-1900,se mentioneaza faptul ca pe timpul CONSCRIPTIEI EPISCOP.KLEIN,

Despre Chechis

Chechiș este un sat în comuna Bălan din județul Sălaj , Transilvania , România . Este situat pe valea Almașului , la aproximativ 12 km de Jibou .

 

 

Noutati

12 September 2021
12 September 2021

Contact

Address: Chechis Salaj .

Tel : Petre : +40754533712

Tel : Adi      +40763565106

Email: [email protected]

 
© Chechiș . All Rights Reserved 2019 - 2021

Search